مشاهده در ادامه مطلب
گفتوگوی زنده رئیسجمهور با مردم برای ارائه گزارش عملکرد 100 روز اول کار دولت یازدهم آغاز شد.
به گزارش «تابناک»، قرار است حجتالاسلام والمسلمین حسن روحانی در این گفتوگوی زنده که از شبکه یک سیما (و همزمان از رادیو ایران) پخش میشود، گزارشی از واقعیتهای کشور و عملکرد دولت در این 100 روز دهد.
امروز صد و یکمین روزی کاری دولت تدبیر و امید پس از تشکیل نخستین نشست هیأت دولت است.
روحانی سخنان خود را با سلام و درود بر امام حسین (ع) و یاران و اصحابش و همچنین درود بر بسیجیان دلاور و مردم دلاور و مهربان ایران آغاز کرد و با گرامیداشت هفته بسیج افزود: همان طور که در ایام تبلیغات انتخاباتی به مردم بزرگ وعده داده بودم، قرار شد علاوه بر برنامه 4 ساله دولت تدبیر و امید، برنامه کوتاه 100 روزه نیز داشته باشیم.
چرایی انتخاب صد روز برای ارائه گزارش
رئیسجمهور در پاسخ به این پرسش که چرا عدد 100 را انتخاب کردید گفت: 100روز یک دوره زمانی است که نه خیلی کوتاه است که نشود گزارش داد و نه آنقدر طولانی است که گزارش آنقدر مطول باشد.
وی افزود: مبنا این بود که یک برنامه کوتاه مدت سه ماهه مورد نظر دولت باشدو دولت به مردم گزارش دهد و این گزارش سه بخش دارد یک بخش اینکه رئیسجمهور منتخب به مردم گزارش میدهد و یک بخش گزارش مکتوبی است که در سایتها و خبرگزاریها منتشر میشود و یک بخش گزارشی است که وزرا و معاونان هریک در بخشهای مربوط به خود به اطلاع مردم میرسانند.
رئیسجمهور در ادامه ارائه گزارش صد روزه خود در گفتوگوی زنده از شبکه یک سیما در پاسخ به این پرسش که آیا روزهای ریاست جمهوری را میشمارید و اکنون تصور شما با روز اول چقدر تفاوت دارد گفت: به آن صورتی که الآن میگویید، خیر، اما به هر حال هر روزش برای من خیلی مهم است.
حجتالاسلام و المسلمین حسن روحانی افزود: همه تلاش دولت این است که حداکثر استفاده را از دوره چهار ساله برای خدمت به مردم ببرد و شاید برای اولین بار در جمهوری اسلامی ایران است بنده در روز تحلیف، دولت را به مجلس معرفی کردم و برای رأی اعتماد اسامی را در اختیار مجلس شورای اسلامی گذاشتم.
وی گفت: دولت تلاش میکند هیچ فرصت در اختیار را از دست ندهد و حداکثر استفاده را از فرصت ببرد.
حجتالاسلام والمسلمین روحانی افزود: همین طور که این دولت نخستین دولتی است که اسامی را به مجلس داده، آخرین وزیری که رأی اعتماد گرفت هفته پیش و در آستانه صد روزگی بود که دولت کامل شد که از این بابت از نمایندگان محترم مجلس و همه مردم سپاسگزاری و تشکر میکنم.
وی گفت: البته این گزارش دولت مخصوص برنامه صد روزه نیست، از این پس در هر مقطعی به طور منظم، دولت به مردم گزارش کار خواهد داد.
رئیسجمهور گفت: دولت باید در برابر مردم پاسخگو باشد و افتخارش پاسخگویی در برابر مردم است، مردم باید از جزئیات برنامه با خبر و مطلع باشند زیرا این دولت بدون همکاری و همراهی مردم نخواهد توانست مسئولیت سنگین اداره کشور را به انجام برساند.
وی افزود: دولت با این گزارش دهی میخواهد مردم و دولت از نظر اطلاعات بسیار نزدیک یکدیگر باشند، اطلاعات در اختیار مردم قرار گیرد یعنی روند کار و مشکلات در اختیار مردم باشد.
رئیسجمهور گفت: ممکن است دولت مشکلات فراوانی داشته باشد حتماً این مشکلات را با مردم در میان خواهد گذاشت. دولت ممکن است پیشرفت داشته باشد، حتماً این پیشرفت را به مردم خواهد گفت و دولت ممکن است برنامههای بلندمدت داشته باشد که حتماً به اطلاع مردم خواهد رساند.
حجتالاسلام والمسلمین روحانی افزود: حتماً مردم به ویژه صاحبنظران، اندیشمندان و اهل اندیشه و قلم میتوانند با نقد، نصیحت و پیشنهادهایشان به دولت کمک کنند، دولت به مردم تعلق دارد و دولت افتخار میکند بتواند خدمتگزار این مردم خوب و عزیز باشد.
رئیسجمهور در پاسخ به پرسش خانم مجری این برنامه که پرسید: جدیترین مشکل پیش روی شما در حوزه اقتصاد پس از انتخابات ریاست جمهوری چه بود گفت: در گزارش امشب بنده ضمن ارائه گزارش صد روزه به مردم خواهم گفت که در چه شرایطی کار را آغاز کردیم و از دولت گذشته چه ارثی به ما رسید.
اولین مشکل پس از انتخاب به ریاستجمهوری
حجتالاسلام والمسلمین روحانی در ادامه افزود: نخستین روزهای بعد از انتخابات، نخستین مشکل، مشکل شرایط کالاهای اساسی در کشور بود.
آقای روحانی گفت: نخستین گزارشی که از وزیر صنعت، معدن و تجارت گرفتم این بود که وضع کالاهای اساسی چگونه است که به دنبال آن گزارش وی، بنده را نگران کرد.
رئیسجمهور افزود: من فکر میکردم که حداقل انبارهای کشورهای از کالاهای اساسی برای سه چهار ماه کافی باشد ولی اینگونه نبود. این گزارش قبل از مراسم تحلیف به دستم رسید و آن حاکی از کمبود کالاهای اساسی در کشور از جمله مشکل کمبود گندم بود. همچنین در ان روزها گزارشی به دستم رسید که فقط در یکی از استانهای کشور در سیلوها برای سه روز مصرف مردم گندم موجود است.
آقای روحانی گفت: بلافاصله بعد از این گزارشها مسئولان اجرایی را خواستم تا در زمینه مسائل ارزی کالاها و همچنین انتقال آنها از بنادر چارهای بجوییم. دولت هنگامی که کار خود را شروع کرد اقدامات خوبی در مسیر بهبود وضعیت اقتصادی انجام داد.
آقای روحانی افزود: با اقدامات اولیهای که انجام دادیم ذخایر قابل توجهی فراهم شد و اولین اقدام فوری این بود که این ذخایر را به رقم قابل توجهی رساندیم. امروز در مورد کالاهای اساسی با تلاش و همکاری متخصصانی که با اینجانب همکاری کردند انبارها پر است و برای آینده نیز خریدها صورت گرفته است و این اولین مشکلی بود که در آغاز کار دولت با آن مواجه بودیم و آن را تا جایی که ممکن است حل کردیم.
تعبیر حالی بودن خزانه
آقای روحانی افزود: مسأله دوم پس از آغاز به کار دولت در مرداد ماه اتفاق افتاد که من تعبیر خزانه خالی را در سخنرانی خود به کار بردم.
رئیسجمهور با بیان اینکه خزانه جایی که حسابهای دولت و درآمدهای دولت در آن قرار میگیرد و خرج و مخارج دولت نیز از خزانه باید تأمین شود گفت: 210 هزار میلیارد تومان سالانه باید در خزانه موجودی داشته باشیم به عبارتی ماهیانه 17 هزار و 500 میلیارد تومان باید دولت درآمد داشته باشد تا بتواند سالانه 210 هزار میلیارد تومان ذخیره کند.
آقای روحانی افزود: در مردادماه امسال و بخصوص 12 مرداد که من کار خود را شروع کردم موجودی خزانه دولت 1280 میلیارد تومان بود.
رئیسجمهور با بیان اینکه در پایان مرداد ماه باید حقوق کارمندان را پرداخت میکردیم گفت: حقوق کارمندان 7500 میلیارد تومان بود و از این مبلغ تنها 2870 میلیارد تومان بیشتر در خزانه موجود نبود یعنی بیش از 4060 میلیارد تومان باید از بانکها قرض میگرفتیم که تنها فقط بتوانیم حقوق کارمندان را پرداخت کنیم.
وی گفت: فقط در مردادماه دولت برای پرداخت حقوق کارمندان 4060 میلیارد تومان بدهکار شد.
رئیسجمهور در ادامه گزارش صد روزه خود گفت: با مشکلی به نام عدم تأمین درآمدها مواجه بودیم، در 5 ماه اول آنچه در بودجه بود، فقط 47 درصد تأمین شده بود، البته اگر بودجه مصوب را حساب کنیم، الان هم 56 تا 57 درصد منابع را میتوانیم تأمین کنیم.
آقای روحانی افزود: لذا ناچار بودیم بودجه را اصلاح کنیم و آمار و ارقام بودجه را واقعی کنیم، لذا با دو فوریت اصلاحیه را به مجلس دادیم که البته هنوز برنگشته است و امروز هم اصلاحات شورای نگهبان در مورد بودجه مطرح بود.
رئیسجمهور تصریح کرد: بودجه به 171 هزار میلیارد تومان تبدیل شد که البته پیشنهاد دولت 150 هزار میلیارد بود و خود مجلس 40 هزار میلیارد تومان کم کرد.
کشور در شرایط رکود تورمی است
آقای روحانی گفت: این شرایطی بود که از لحاظ اقتصادی کشور را تحویل گرفتیم، شرایط کشور رکود تورمی بود، ما در سالهایی بودیم که رکود داشتیم، تولید رشد کافی نداشتیم مثلا در سال 65 رشد منفی 9 بوده ولی در عین حال همان سال که رشد منفی بوده، تورم ما 23 درصد بوده است.
وی افزود: یک سال هم تورم بالا داشتیم مثلا در سال 74 حدود 49 درصد تورم داشتیم اما در عین حال رشد هم 3 درصد بوده است اما اینکه تورم بالای 40 درصد و رشد هم منفی (رکود) باشد، در سال 91 اتفاق افتاد، در سال 91 منفی 5 و 8 دهم رشد داشتیم و تورم هم در زمانی که تحویل گرفتیم بالای 40 درصد بود.
رئیسجمهور با اشاره به بیسابقه بودن رکود و تورم طی 50 ساله اخیر در کشورمان هنگام تحویل دولت یازدهم گفت: به غیر از سالهای 57 و 58 که سالهای پیروزی انقلاب اسلامی و شرایط خاصی بر کشور حاکم بود هیچ گاه چنین رکود و تورمی سابقه نداشته است.
حسن روحانی ادامه داد: این نشان میدهد چه شرایطی از دولت گذشته به ارث به ما رسید و در چه شرایطی باید با مشکلات دست و پنجه نرم میکردیم.
رئیس دولت تصریح کرد: البته اعلام این آمار فقط برای اطلاع مردم است و نه اینکه از مشکلات بهراسیم، ما مشکلات را با حمایت و کمک مردم حل و از تنگناهای اقتصادی عبور خواهیم کرد.
وی افزود: در همین مدت کوتاه 100 روزه در تورم ما توانستیم یک قدم مهم برداریم، و آنقدر موضوع تورم برای من به عنوان رئیس دستگاه اجرایی مهم است که هر 2، 3 روز یک بار از مسئولان در این باره پرسش میکنم و هر هفته آمار میخواهم.
رئیسجمهور اظهار داشت: در ماههای گذشته هر ماه نسبت به ماه قبل تقریبا 2 ممیز 2 روند صعودی تورم بوده، این دو ماه اخیر روند یک ممیز دو شده، یعنی یک واحد کاهش پیدا کرده که این خیلی مهم است.
رئیس قوه مجریه گفت: در حالی که در پایان مرداد و شهریور تورم نقطه به نقطه ما 43 درصد بود، در پایان مهر ماه تورم 36 درصد شده و این خبر بسیار خوشی است که از 43 به حدود 36 در تورم نقطه به نقطه رسیدیم، بنابراین رشد و صعود تورم را تلاش کردیم مهار کنیم و در این مدت مهار کردیم.
وی تأکید کرد: تلاش ما این است که تا پایان سال تورم را از حدی که هست به یک نقطه مطلوب برسانیم و در سال آینده یکی از برنامههای اساسی دولت مهار کردن تورم خواهد بود.
رئیسجمهور در ادامه ارائه گزارش صد روزه خود گفت: برنامه ریزی شده است تا تورم تا پایان سال آینده از 43 به 25 درصد برسد.
آقای روحانی در گفت وگوی زنده تلویزیونی با شبکه یک سیما افزود: در یکی دو ماه گذشته قدمهای خوبی در زمینه تورم برداشته شد و تا ماههای پایانی سال نیز اقدامات مهمی در کنترل تورم صورت خواهد گرفت اگر چه کنترل در ماههای پایانی سال سخت است.
بدهیهای دولت قبل
مجری برنامه از رئیسجمهور پرسید: چه شد که حل مشکل تورم را به عنوان مسأله اصلی در دستور کار خود قرار دادید و از طرفی چگونه است که دولت قبل در طول هشت سال بیشترین درآمدهای نفتی پول تاریخ کشور را داشت و سپس تعهداتی برای این دولت گذاشت.
رئیسجمهور پاسخ داد: دولت گذشته از نظر درآمدهای ارزی و نفتی و غیردولتی پولدارترین دولت بود.
آقای روحانی افزود: مجموع درآمدهای نفتی و ارزی کشور در طول دولت گذشته به 750 میلیارد دلار رسید این در حالیست که همان دولت بدهکارترین دولت بود و به ما ارث رسید.
رئیسجمهور خاطر نشان کرد: بدهی دولت قبل به نظام بانکی در زمانی که مردادماه دولت یازدهم مستقر شد 74 هزار میلیارد تومان بود.
رئیسجمهور در ادامه ارائه گزارش صد روزه خود به مردم مهمترین عامل افزایش تورم را در سالهای اخیر رشد بیحساب نقدینگی دانست.
حجتالاسلام والمسلمین روحانی افزود: سال 84 نقدینگی 68 هزار میلیارد تومان بود و در پایان دولت قبل این رقم به حدود 470 هزار میلیارد تومان رسید که تقریبا هفت برابر شد.
رئیسجمهور گفت: بخشی از این نقدینگی به بدهی دولت به نظام بانکی برمی گردد.
آقای روحانی با اشاره به عوارض استقراض از بانک مرکزی افزود: وقتی چنین پول پرقدرتی استقراض میشود معلوم است که نقدینگی افزایش مییابد.
مسکن مهر و نقش آن در ایجاد تورم
رئیسجمهور افزود: مسکن مهر برای افراد کم درآمد جامعه طراحی شد و هیچ کس نمیتواند منکر ساخت مسکن برای مردم شود اما اینکه این مسکن چگونه، کجا و با چه شرایطی ساخته شود مهم است.
آقای روحانی گفت: باید دید که منابع این مسکن از کجا تأمین میشود؛ اگر پول این مسکن از جیب تک تک مردم تأمین شود مسلم است که نقدینگی افزایش مییابد.
رئیسجمهور افزود: برای مسکن مهر 43 هزار میلیارد تومان از بانک مرکزی استقراض و به بانک مسکن داده شد و از روز اولی که پول خلق شد تا حالا 100 هزار میلیارد تومان بوده و از این میزان 43 هزار میلیارد تومان متعلق به مسکن مهر است.
آقای روحانی بخش اعظم تورمی که مردم را تحت فشار قرار داده است به مسکن مهر مربوط دانست و گفت: از مسئولان بخش اقتصادی دولت میخواهم به مردم توضیح دهند که این 43 هزار میلیارد تومان چه میزان تورم ایجاد کرده است.
رئیسجمهور افزود: البته مقصود من از این بحثها این نیست که مسکن مهر را تکمیل نکنیم؛ به هر حال تعهد دولت قبل را باید اجرا کنیم.
آقای روحانی گفت: البته دولت برای مسکن مردم طرح خواهد داشت و به مردم عرضه خواهد کرد.
رئیسجمهور در ادامه ارائه گزارش صد روزه در برنامه زنده شبکه یک سیما گفت: در مسکن مهر کاری را که انجام میدهیم بخشی از آن به نفع مردم است اما چون تدبیر و حساب و کتاب نیست باید این سؤال را طرح کرد که آیا از مردم اجازه گرفتیم که از پول جیب فقرا بگیریم و برای عدهای مسکن درست کنیم؟
حجتالاسلام و المسلمین حسن روحانی افزود: مسکن کار خوب و ارزشمندی است و آنهایی که صاحب مسکن شدند حتماً نفس راحتی کشیدند، ضمن اینکه مسکن مهر مشکلات فراوانی برای تسهیلات، حمل و نقل و مسائل جنبی دارد که باید تکمیل شود اما این دولت، به تعهداتی که دولت قبلی به مردم داده است خود را متعهد میداند.
رئیسجمهور گفت: اگر رشد نقدینگی را مهار کنیم یکی از راههای مهار کردن تورم است اکنون نیز آمار و ارقام نشان میدهد که در دو تا سه ماه اخیر این رشد متوقف شده و حالت نزولی پیدا کرده است یعنی در ماههای گذشته رشد 2، 2 درصدی داشته که به 1،2 رسیده است و این نشان میدهد که داریم نقدینگی را کنترل و مهار میکنیم به ویژه آنجایی که بحث پایه پولی و پول بانک مرکزی مطرح است باید حواسمان جمع باشد که چه کار میکنیم و چگونه از این پول استفاده و بهره برداری میکنیم.
آینده هدفمندی یارانهها
رئیسجمهور در پاسخ به سؤال مجری مبنی بر اینکه چگونه میخواهید تورم را مهار کنید در حالی که هدفمندی یارانهها را ادامه میدهید و طرح مسکن مهر را به اجرا در میآورید گفت: دولت برای پرداخت یارانه و ادامه آن ماهانه نیاز به 3500 میلیارد تومان پول دارد که بر اساس قانون این مبلغ باید از طریق افزایش قیمت حاملهای انرژی تأمین شود که افزایش حاملهای انرژی تنها نصف این مبلغ را تأمین میکند.
حجتالاسلام والمسلمین حسن روحانی افزود: ما برای تأمین مابقی باید از منابع بودجهای استفاده کنیم که در این صورت هر ماه کسری برای پرداخت یارانه داریم.
وی با تأکید بر اینکه دولت باید حتماً روند پرداخت یارانهها را اصلاح کند، گفت: در این زمینه چند راه حل وجود دارد، یا باید یارانهها را کاهش دهیم برای تأمین کسری که در این زمینه دیدیم قشرهای کم درآمد بر روی یارانهها برای خود حساب باز کردهاند و از کاهش آن زیان میبینند.
حجتالاسلام والمسلمین روحانی افزود: راه حل دیگر این بود که به یک بخش افراد جامعه یارانه ندهیم.
وی گفت: ما خیلی فکر کردیم که چگونه میشود افرادی که نیازمند نیستند یارانه نگیرند.
رئیسجمهور با اشاره به اینکه ما امسال از طرحهایی که برای یارانهها پیش بینی شده بود صرف نظر کردیم، افزود: برای اینکه بدانیم چه قشرهایی از مردم نیاز به یارانه ندارند باید به زندگی خصوصی مردم رجوع میکردیم، به نظر ما رجوع به زندگی خصوصی مردم و مطلع شدن از حسابهای بانکی آنها ممکن است برای یک موضوع خاص در کوتاه مدت مفید باشد ولی در بلندمدت موجب زیان کشور خواهد شد.
رئیسجمهور گفت: به این نتیجه رسیدیم که اگر بخواهیم یارانهها را از قشرهای پردرآمد بگیریم باید از حساب بانکی آنها مطلع شویم و تعداد املاک مردم را در نظر بگیریم که این دخالت در زندگی خصوصی افراد خواهد شد و شاید این کار در کوتاه مدت مفید باشد اما به این نتیجه رسیدیم که حتما در بلند مدت به ضرر کشور است.
آقای روحانی با بیان اینکه مردم باید به شبکه بانکی ما اعتماد کنند افزود: دخالت در زندگی خصوصی مردم اعتماد مردم را از بانکها و دولت سلب میکند و رونق اقتصادی را از بین خواهد برد.
رئیسجمهور گفت: هدف ما کنترل نقدینگی است و پس از آن بهبود وضع کسب وکار و رونق تولید و کاوش در زندگی خصوصی مردم پولهای مردم را از بانکها خارج میکند و ضرری بیشتر از نفع آن به کشور خواهد رسید.
وی افزود: دولت تصمیم دارد تا پایان امسال یارانهها را به همین صورت ادامه دهد و اگر تغییری در پرداخت و یا شیوه یارانهها باشد از سال آینده صورت میگیرد.
دکتر حسن روحانی با اشاره به اینکه حتما باید شیوه پرداخت یارانهها هم از نظر دهکها و هم شیوه پرداخت اصلاح شود گفت: مرحله دوم یارانهها را دولت مصمم است از سال آینده آغاز کند اما اول مهار تورم سپس اصلاح سیستم بانکی و بعد آغاز مرحله دوم یارانهها.
رئیسجمهور همچنین گفت: قرار است دولت اقدامی برای قشرهای کم درآمد جامعه تا پایان سال انجام دهد که آن در نظر گرفتن دو بسته کالایی برای قشرهای ضعیف کشور است.
رئیسجمهور در ادامه گزارش صد روزه به مردم گفت: برای قشرهای کم درآمد، دو بسته کالایی تا پایان سال درنظرگرفته شده است که زمان و مقدار آن اعلام خواهد شد.
حجتالاسلام والمسلمین روحانی افزود: وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در مورد وضع دانش آموزان در مدارس و ضرورت اینکه از نظر سلامت و رشد آنها اقداماتی انجام شود، گزارشی داده بود از این رو دولت تصمیم گرفت که از آذر، توزیع شیر را برای مدارس ابتدایی و نیز سه سال اول متوسطه یعنی از سال اول تا نهم شروع کند.
رئیسجمهور اضافه کرد: اقدام اساسی که دولت در بخش اقتصادی دارد، برنامه ریزی برای سال آینده است.
برنامههای دولت برای بهبود فضای اقتصادی
رئیسجمهور در ادامه گزارش صد روزه به مردم با اشاره به تلاش دولت برای بهبود فضای کسب و کار آنهم با تکیه بر بخش خصوصی و فراهم کردن تسهیلات لازم برای فعالان اقتصادی گفت: دولت در صد روز گذشته 35 تصمیم برای تسهیل در مسائل اقتصادی مردم در بخشهای تولیدی، صادرات، گمرکات، پیش پرداختها و ال سیها اتخاذ کرد که همه آنها عملیاتی و اجرایی شده است.
آقای روحانی افزود: علاوه بر این در بخش کشاورزی، دولت تلاش زیادی کرد و نهادههای کشاورزی که کشاورزان در آن دچار مشکل بودند توانست تأمین کند.
رئیسجمهور گفت: ان شاءالله با تلاشی که دولت انجام داده است امیدوارم سال آینده وضع محصولات کشاورزی ما بسیار بهتر باشد از آنچه که امسال انجام دادیم.
آقای روحانی ادامه داد: امسال ناچار شدیم که 7 و 2 دهم میلیون تن گندم وارد کنیم، امیدوارم سال آینده وضع ما در تمام محصولات کشاورزی بهتر شود.
رئیسجمهور افزود: ما نرخ تضمینی خرید گندم را برای اولین بار شهریور ماه اعلام کردیم تا کشاورزان مطمئن باشند و تلاش کنند.
رئیسجمهور همچنین گفت: تسهیلات مورد نیاز کشاورزان را در اختیارشان قرار دادیم.
رئیس دولت یازدهم تصریح کرد: در ماشین آلات اقدام بسیار موثری انجام شده، بنابراین امیدوارم در سال اینده وضع بهتری داشته باشیم؛ من از همین جا درود و سلام همه دولت را به کشاورزان عزیز میرسانم که بار امنیت غذایی و استقلال کشور در بخش مواد غذایی و محصولات کشاورزی بر دوش آنهاست و حضور آنها در حماسه 24 خرداد بسیار ارزشمند بود، کشاورزان و روستاییان عزیزمان، انشاءالله در این باره اقدام خوبی انجام میگیرد.
رئیسجمهور گفت: دولت اقدامات بسیار خوبی در زمینه دارو انجام داده است بدین معنا که تقریباً کمبود دارو به طور کامل برطرف شد.
آقای روحانی در گفت وگوی تلویزیونی با شبکه یک سیما افزود: قیمتهای دارو نسبت به گذشته بسیار متناسب شد و تسهیلات خاصی نیز برای بیماران خاص و صعب العلاج پیش بینی شد و وضع دارو بهتر از این نیز خواهد بود.
وی خاطر نشان کرد: بخش سلامت با وجود کمبود منابع قدمهای جدیای خواهد برداشت.
رئیسجمهور افزود: هم اکنون تیمهای متخصص در حال اعزام به مناطق محروم برای خدمات دهی به هموطنان هستند.
وی اضافه کرد: دولت در صد روز نخست اقدامات بسیار خوبی در حد توان و امکانش و نه در شأن ملت ایران برداشت.
آقای روحانی در ادامه گفت: دولت در سال آینده چند برنامه را اجرایی خواهد کرد.
وی افزود: نخست مرحله دوم یارانهها که در فکر طراحی آن هستیم سپس مهار کردن تورم یعنی رسیدن به زیر پنج درصد و سپس بالا بردن رشد اقتصادی.
آقای روحانی رشد اقتصادی کشور در سال 91 را 5،8 درصد دانست و گفت: این بدان معناست که اقتصاد کشور شش درصد کوچک و سفره مردم نیز حداقل شش درصد خالی شد.
رئیسجمهور با بیان اینکه تلاش میکنیم تا پایان سال این رشد منفی به صفر و در صورت امکان به درصدی مثبت برسد افزود: تلاش ما در سال آینده نیز بردن رشد اقتصادی به 3+ درصد است اگرچه باید طبق قانون برنامه سالانه به 8 درصد برسد که برای رسیدن به این عدد اقدامات زیادی باید انجام بگیرد که خواهد شد.
رئیسجمهور در ادامه گزارش عملکرد 100 روزه دولت گفت: برای سال آینده تلاش میکنیم اگر بتوانیم نرخ ارز را یکسان سازی کنیم که جزو اهداف ماست و این تلاش را خواهیم کرد.
آقای روحانی تصریح کرد: یکی از مشکلاتی که این دولت با آن روبهرو شد تفاوت نرخ ارز بود زیرا مجلس گفته بود که دلار از حدود 1200 تومان باید به 2477 تومان برسد، این در قانون بودجه در مجلس اعلام شده بود.
رئیسجمهور گفت: دولت میبایست در اول تیر نرخ دلار را به 2477 تومان برساند متأسفانه دولت قبل این کار را نکرد و وقتی دولت جدید بر سر کار آمد با این مشکل مواجه شد.
روحانی افزود: در واقع دولت میبایست نرخ ارز را دو برابر میکرد و معنایش این بود که همه کالاهایی را که وارد میکند دو برابر شود ومحاسبهای صورت گرفت و دریافتیم که مردم دچار چه معضل بزرگی خواهند شد.
وی گفت: با برنامهریزی صورت گرفته در برخی موارد با پرداخت یارانه مانند گندم، نان و دارو قیمت را ثابت نگه داشتیم و در بقیه موارد با یک شیب بسیار ملایم به قانون دلار حدود 2500 تومان رساندیم تا فشاری به مردم وارد نشود.
رئیسجمهور افزود: اینکه برخی از مردم میگویند چرا قیمت فلان کالا گران شده گرچه شیب بسیار ملایم بود و تلاش کردیم و بنده خودم نیز مداخله کردم تا قیمتها بالا نرود و فشار به مردم نیاید اما مردم بدانند که باری به دوش دولت افتاد تا نرخ دلار را دو برابر کند در صورتی که این اقدام باید در دولت قبل اجرا میشد.
روحانی افزود: بحمدالله ما از این پیچها به سلامت عبور کردیم و مردم خیلی یاری کردند.
سیاست خارجی در دولت یازدهم
رئیسجمهور در ادامه گزارش صد روزه به مردم گفت: سیاست خارجی جزو اولویتهای این دولت بود همانطور که قبلاً هم اعلام کرده بودیم.
حجتالاسلام و المسلمین روحانی در پاسخ به سؤال مجری برنامه مبنی بر اینکه از ابزار سیاست خارجی در این صد روز چگونه استفاده کردید، افزود: سیاست خارجی جزو اولویتهای دولت بود البته نه اینکه سیاستهای فرهنگی، داخلی و اجتماعی کم اهمیت باشد اما به سبب مشکلاتی که کشور با آن مواجه بود در بخش سیاست خارجی اولویت قائل بودیم.
رئیسجمهور گفت: متأسفانه دشمنان در سطح جهانی نوعی ایران هراسی را بوجود آورده بودند و روابط دولت با دنیا بجز تعداد کشوری معدود، کاهش پیدا کرده و مشکلات فراوانی برای ایرانیان مقیم خارج پیش آمده بود.
آقای روحانی افزود: ایرانیان مقیم خارج کشور سرمایه بزرگی هستند و ما در سفرهایمان به خارج، عشق و علاقه آنها را به وطن به وضوح میبینیم و امیدواریم اینها بتوانند کمک ما باشند.
رئیسجمهورگفت: این ایرانیان در دیپلماسی عمومی هم نقش قابل توجهی دارند چرا که بخش مهمی از نخبگان جوامع را همین ایرانیان تشکیل میدهند.
رئیسجمهور افزود: در هر حال شرایطی به بهانه مسأله هستهای ایجاد شده بود که فشارهایی به مردم وارد کرد.
آقای روحانی گفت: البته نمیخواهم بگویم همه مشکلات ما مربوط به تحریم است؛ عمده مشکلات به بیتدبیری مربوط میشود چرا که در شرایطی که دولت، تحریمها را کاغذ پاره میخواند وابستگیاش را به خارج از طریق واردات بیشتر میکرد.
رئیسجمهور افزود: سالهای قبل از 84، واردات ما 38 میلیارد بود که به 75 میلیارد رسید.
رئیسجمهور در ادامه ارائه گزارش صد روزه خود در گفت وگوی زنده از شبکه یک سیما گفت: وقتی با دنیا در حال مبارزه هستیم باید به داخل تکیه کنیم و با شعار نمیشود با دنیا مقابله کرد.
حجتالاسلام والمسلمین حسن روحانی افزود: البته نه اینکه از فشار دنیا بترسیم، اما باید تدبیر کنیم و در برابر دنیا بایستیم، نخستین راه آن این است که به خودمان متکی شویم، واردات را کم کنیم و اینکه مقام معظم رهبری بر اقتصاد مقاومتی بارها و بارها تأکید کردند به همین دلیل است، یعنی هر که بخواهد ایستادگی کند باید روی پای خود بایستد نه اینکه تکیه بر دنیا بیشتر شود.
وی گفت: از سال 79 تا 83 سالانه خرید گندم ما از کشاورز داخلی یک میلیون تن اضافه و خرید از خارج یک میلیون تن کمتر شد تا اینکه در سال 83 با خرید 11 میلیون تن گندم از کشاورزان داخلی در عرصه گندم خودکفا شدیم.
حجتالاسلام والمسلمین روحانی افزود: از سال 84 به بعد هر سال خرید گندم داخلی یک میلیون تن کمتر شد و خرید گندم از خارج سالانه یک میلیون تن افزایش یافت تا جایی که امسال باید 7. 2 میلیون تن گندم وارد کنیم.
وی گفت: وقتی میخواهیم با قدرتهای غربی مقابله کنیم باید خود را آماده کنیم اما متأسفانه عمل ما با شعارمان سازگار نبود و این یکی از مشکلات بود که امیدواریم قدم به قدم حرکت ما به سمت خود اتکایی بیشتر شود و تکیه بر کشاورزان داخلی باشد.
رئیسجمهور افزود: البته کارهایی که در سالهای گذشته کردیم شغل زیادی برای چینیها و کره جنوبی و دیگران درست کردیم اما در داخل مشکل اشتغال داشتیم و حضور اقتصادی ما در صحنه بین المللی بسیار ضعیف بود و امروز شرایطی به تدریج ایجاد میشود که حضور ما در صحنه بین المللی بیشتر و در همه صحنهها پررنگتر میشود.
حجتالاسلام والمسلمین روحانی در پاسخ به پرسش ی درباره توفیقات در زمینه سیاست خارجی با تشکر از همه وزرا و مسئولان به خاطر تلاش مجدانهشان گفت: همه در حد خود تلاش وافر کردند که مردم گزارش آن را خواهند دید اما در سیاست خارجی قدمهای بسیار خوبی برداشته شد و از ابتدا نیز با بهار خوبی روبهرو بود و در روز تحلیف 55 هیأت از کشورهای مختلف جهان شرکت کردند که 10 هیأت در سطح ریاست جمهوری، دو هیأت در سطح نخست وزیر، شش هیأت در سطح رئیس مجلس، 11 هیأت در سطح وزیر خارجه و بقیه نیز در سطح وزرا بودند.
رئیسجمهور در ادامه گفت: در سفر بیشکک و اجلاس شانگهای شرایطی پیش آمد که ما با دو قدرت جهان از پنج قدرت یعنی چین و روسیه ملاقاتهای بسیار خوبی داشتیم و برنامه ریزیهای خوبی برای گسترش روابط و همچنین اجرای توافقات صورت گرفت.
آقای روحانی توافق در بخش اقتصادی، سرمایه گذاری، مسائل سیاسی و فرهنگی و همچنین فناوریهای علمی را از جمله توافقات ایران با روسیه و چین ذکر کرد که در اجلاس شانگهای به عنوان اولین اقدامات روابط خارجی دولت یازدهم آغاز شد.
رئیسجمهور گفت: ما روابط خود را با پنج قدرت بزرگ از چین شروع کردیم و بعد با روسیه و به تازگی هم انگلیس.
وی در پاسخ به سؤال مجری برنامه که پرسید: آیا شما با دیوید کامرون تماس گرفتید یا این تماس از طرف انگلیسیها بود گفت: ما برای اجلاس ژنو به هر پنج کشور پیغام داده بودیم که میخواهیم با آنها مذاکره کنیم و آنها به ما تلفن کردند و پیغام از سوی ما بود.
رئیسجمهور همچنین در پاسخ به این سؤال که آیا کلید شما میتواند گره سیاست خارجی کشور را باز کند گفت: همه جا کلید در دست مردم است.
رئیسجمهور در ادامه با تأکید بر اینکه کلید برای مردم است گفت: این حضور مردم، حمایت آنان و شور و شوقی که مردم در دل دارند تبدیل به کلید شده است که در دست خود مردم است.
آقای روحانی با بیان اینکه انسان دربرابر عظمت و فداکاری ملت ایران احساس کوچکی میکند افزود: قفل را استقامت و ایستادگی و حضور پرشور مردم در انتخابات 24 خرداد باز کرد.
وی افزود: این قفل را حماسه مردمی باز کرد که گوش به فرمان مقام معظم رهبری رفتند که حماسه سیاسی را بیافرینند.
رئیسجمهور با بیان اینکه کلید، حضور و حمایت مردم است گفت: دولت تنها کارگزار و خادم این ملت است و از این قفلها که یکی دو تا نیست یکی از آنها باز شده است.
مخالفین و منتقدین خارجی سیاست خارجی دولت
آقای روحانی گفت: در دنیای امروز بعضیها کارشان این است که قفلها باز نشود.
رئیسجمهور افزود: در داخل از این آدمها تقریباً نداریم و در درون کشور وحدت و انسجام خوبی را شاهدیم.
وی با اشاره به اینکه راه زیادی در پیش داریم گفت: هر چه بخواهیم بدست بیاوریم تنها از وحدت و انسجام داخلی است.
رئیسجمهور تأکید کرد: از تفرقه، هیزم کشی و فوت کردن در شعلههای آتش، تنها اختلافات بدست میآید و با دست به دست هم دادن میتوانیم به انسجامی برسیم که بر بام پیشرفت منطقه و دنیا دست یابیم.
وی گفت: در مسأله انرژی هستهای موفقیت را به خاطر حمایتهای رهبر معظم انقلاب و حضور مردم و همچنین زحمات دیپلماتها بدست آوردهایم و در این مسأله من به مردم اطمینان میدهم اولین قفل باز شد چرا که پایههای ساختمان تحریم لغزید.